hits

Kan en klem være et "overgrep"? 

Flere forskere mener klemming er livsviktig http://forskning.no/forebyggende-helse-hjertet-samliv-sosiale-relasjoner/2008/02/klem-livet, spesielt for den psykiske helsen.

Men, er klemming for alle? Er det en menneskerett å klemme? I behandlingen jeg går i, har vi ikke lov å klemme hverandre. I begynnelsen provoserte det meg...... Det provoserte meg nettopp fordi jeg har lest hvor viktig klemming kan være for psykisk helse. Behandlerene våre mener det er like mye terapi i ordet. Det å f.eks si "Nå ser jeg at du har det vanskelig og jeg ville gjerne gitt deg en klem". Det er egentlig likegyldig hva som er "rett eller galt", men jeg vet at for meg har det vært godt når andre har uttrykt at de vil gi meg en klem!

 Klemming er ofte noe jeg syns er vanskeligst i møte med andre voksne. Med barn går det greit. Jeg opplever de fleste barn som fri og at de fleste barn gir eller tar fordi de har lyst. Barn sier også ifra, eller viser med hele kroppspråket når de ikke vil ha klem. De er faktisk ganske gode på å sette grenser!!!

Hva er det som gjør at mange voksne har så vanskelig for å sette grenser? Hva er det som gjør at mange voksne klemmer hverandre uten å spørre om det er greit? Eller på liv og død skal klemme barn som ikke vil? Personlig mener jeg at det å klemme barn som tydelig viser at det  ikke vil - er et overgrep. Er det da også et overgrep å gi voksne en klem uten å spørre?

Hvem sitt ansvar er det å gi klem, eller si ifra at man ikke vil ha klem?

Jeg er en som syns det med klemming er kjempevanskelig. Jeg kjenner ofte at hele kroppen kan stivne og at jeg ikke vet hvordan jeg skal oppføre meg under en klem. Det betyr ikke at jeg ikke liker det.....eller at jeg ikke vil ha. Jeg vet bare ikke hvordan jeg skal ta imot.

Personlig tror jeg at klemming er bra og at det har en helsefrembringende effekt, akkurat som forskning viser. Så gi meg gjerne en klem hvis du har lyst, eller hvis det føles naturlig neste gang vi sees. Og er du i tvil? -Ja da spør du, også er det opptil meg å være ærlig ovenfor meg selv!

Sånn ellers ønsker jeg dere en fredfull lørdag ;)

Hege

#Angst #klem #helse #hverdagsliv #grenser #tanker #angstenogjeg

 

 

 

 

This post contains adlinks from Adviral1. Adidas maxi dress / 2. Adidas TRF Tee dress / 3. Adidas set baby / 4. Adidas sweatshirt / 5. Adidas kid t-shirt / 6. Adidas GAZELLE

3 kommentarer

Torunn

11.06.2017 kl.00:23

Ja, det kan det være. Sånn kan det oppleves. Og være. Spes for barn.

I know. For sure.

God natt!

angstenogjeg

11.06.2017 kl.09:19

Det er vondt å høre Torunn:(

Ptsdforlife

29.10.2018 kl.01:57

Hei! Veldig interessant tema og noe som berører meg. Jeg liker klemmer men da må jeg være trygg. At noen, som regel velmenende, kommer overraskende på meg og klemmer meg. Da blir jeg stiv som en stokk. Tenker at vi har med så mye erfaringer og har ulike intimgrenser. God refleksjon! God natt:)

Skriv en ny kommentar